Drobtinica

Dobava plinov v jeklenkah

Dobava plinov v jeklenkah

Koncepti dobave jeklenke – Namestitve pri strankah – Popolno prilagojeni tlačni regulatorji – Možnosti telemetrije - Ponudbe

INFORMACIJE O JEKLENKAH: INDUSTRIJSKI PLINI, ŽIVILSKI PLINI, ČISTI PLINI, PLINSKE MEŠANICE PO MERI, FARMACEVTSKI PLINI, MEDICINSKI PLINI 

VELIKOSTI JEKLENK

Jeklenke ali snopi so primerni za dobavo manjših količin plina, zlasti za rezanje in varjenje ter za uporabo v živilski industriji. Jeklenke se razlikuje po velikosti, od zelo majhnih jeklenk za mobilno uporabo do snopov za večje potrebe.

Velikosti jeklenk so večinoma izražene v (vodni) volumetrični vsebnosti jeklenk. Običajne velikosti so 50-, 33-, 20-, 10-, 5- in 1-litrske jeklenke. Pri nekaterih plinih, kot sta ogljikov dioksid in acetilen, je vsebina izražena v kg. To je teža izdelka v jeklenki.

Jeklenke so včasih kombinirane v snope: jeklenke so pritrjene na okvir, ventili jeklenk pa so povezani s cevmi in vodijo do enega izhoda, ki ga nadzira ventil. Snopi omogočajo povečanje prostornine in pretočnosti jeklenk ter so tako namenjeni večjim porabnikom. Sodobni snopi, kot je Messer Megapack, so običajno sestavljeni iz večjih jeklenk, ki vsebujejo 400 ali več litrov (kombinirane) vsebine.

Obstajajo tudi številne velikosti po meri, za velike količine in majhne velikosti. Sklicujemo se na ustrezni članek na tej povezavi (povezava na članek CAN Gas).

MATERIALI ZA JEKLENKE

Nizkotlačni plini se lahko skladiščijo v varjenih jeklenih jeklenkah. Jeklenke za običajne industrijske pline ne vsebujejo zvara in jih izdelujejo v strogo nadzorovanem postopku ekstrudiranja. Vsaka posamezna jeklenka je preizkušena pod tlakom in označena kot primerna za visoke tlake. Kadar obstajajo posebne zahteve glede čistosti plina, ki ga vsebuje jeklenka, je lahko le-ta iz aluminija ali nerjavnega jekla. Za več informacij o tej temi, se obrnite na Messerjevega strokovnjaka.

TLAKI V JEKLENKAH

Razen nekaj izjem, kot so ogljikov dioksid, acetilen in dušikov oksid, večina plinov pod tlakom ostane v plinastem stanju. Običajni tlak v jeklenki je 150, 200 ali 300 barov. Večji kot je tlak v jeklenki, več plina je mogoče shraniti. Sodobna proizvodnja omogoča izdelavo jeklenk, ki zdržijo do 300 barov tlaka (takšne jeklenke so testirane na 450 barov).

BARVE JEKLENK

Barvo »vrata« jeklenke določa standard DIN EN 1089-3. Več informacij lahko najdete na Wikipediji ali v Messerjevi aplikaciji za barve »vrata« jeklenk, tako da boste imeli znanje o pravih barvah vedno pri roki.

VENTILI JEKLENK

Vsak tip plina ima definiran svoj ventilski priključek. Prednost različnih priključkov je v varnosti: ne morete (po pomoti) priključiti jeklenke z napačnim plinom. Pomanjkljivost je v tem, da potrebujete za vsak plin primeren priključek. Še huje je, da je nekoč imela vsaka država svoj varnostni standard, ki je bil določen po različnih normah (AFNOR, DIN, ISO …), tako da je bilo potrebno zamenjati opremo ali predhodno kupiti različne priključke. Samo za 300 barske jeklenke so priključki usklajeni in bi morali po vsej Evropi uporabljati enak priključek. Če želite več informacij o ventilih, je Messer razvil aplikacijo za vaš pametni telefon: bodite povsod po Evropi obveščeni o uporabljenih navojih za najpomembnejše pline.

PRAVNE ZAHTEVE

Jeklenke je potrebno v skladu z zakonskimi predpisi testirati vsakih 10 let (ali 5 let). Jeklenko je potrebno označiti z nalepko ali žigom z naslednjim datumom tlačnega preizkusa. V kolikor je datum tlačnega preizkusa pretečen, takšne jeklenke ni več dovoljeno prevažati po cesti. Prosimo, da se pred prevozom takšnih jeklenk obrnete na Messer.

VARNOST IN RAVNANJE S PLINI

Za več informacij o izobraževanjih na to temo si oglejte našo stran »Varnost«.

OZNAKE JEKLENK

Vsaka jeklenka ima svojo proizvodno številko vtisnjeno v kovino. Poleg tega žiga boste na jeklenki običajno našli še:

- žig in nalepko za naslednji datum tlačnega preizkusa;

- nalepko v obliki banane, ki vsebuje informacije o izdelku, varnostne informacije in podatke o transportu, ki se navezujejo na izdelek;

- črtno kodo, ki proizvajalcu omogoča sledenje jeklenki med proizvodnjo, distribucijo in ob vračanju praznih jeklenk.

TLAČNE POSODE IN POSEBNE JEKLENKE

Objavi pripomočke

Prodajna mesta

Prodajna mesta

Prodajna mesta v vaši bližini – Prevzem ali dostava – Plinska oprema – Možnosti naročanja – Varnostni vidiki

ContactFormSplosno

Pozanimajte se ...

Obrazec

WebFormSplosneInformacije

Prišlo je do napake pri obdelavi vaše registracije. Dvokliknite vnesene podatke.

Pošljite nam elektronsko sporočilo z vašim vprašanjem.

Soglašam s politiko varstva osebnih podatkov Messer Slovenija. Soglasje lahko kadarkoli prekličem.
Besedilo za prepoznavanje Osveži CAPTCHA