Drobtinica

Ogljikov dioksid

Ogljikov dioksid

Kaj je ogljikov dioksid – Ogljikov dioksid v jeklenkah – Tekoči ogljikov dioksid – Suhi led (trdni ogljikov dioksid) – Aplikacijske tehnologije z ogljikovim dioksidom – Nakup ogljikovega dioksida

OGLJIKOV DIOKSID 

OGLJIKOV DIOKSID JE CO2

Ogljikov dioksid ali preprosto CO2 je kemična anorganska povezava med ogljikom in kisikom. Pojavlja se med zgorevanjem in oksidacijskimi procesi v naravi. Ogljikov dioksid je v 18. stoletju odkril Jan Baptista van Helmont iz Bruslja. Ogljikov dioksid je bil leta 2019 prisoten v zraku v deležu 415 ppm (delci na milijon). Ta majhna raven ogljikovega dioksida priča, da lahko Zemlja ohrani svojo toplotno vsebnost. Vendar pa bi nas povečanje, na primer na 4.000 ppm, pripeljalo nazaj na raven geološkega obdobja kambrija (pred 500.000.000 let), ko temperature niso omogočale življenja, kot ga poznamo zdaj. Določitev sprejemljive ravni in opredelitev ukrepov, ki jih je potrebno sprejeti, da se omeji koncentracija ogljikovega dioksida, spadata v trenutno razpravo o »podnebnih spremembah«.

KONVENCIJE O POIMENOVANJU KVALITETE OGLJIKOVEGA DIOKSIDA, npr. OGLJIKOV DIOKSID 2.5

Kakovost plina je izražena s številom devetic glede na čistost. Ko je prikazano za ogljikov dioksid 2.5, ... ali katera koli druga številka za imenom plina, to izraža čistost, kjer prva številka predstavlja število devetic v čistosti, številka za piko pa zadnje števke pri čistosti. Ogljikov dioksid 4.0 je torej 99,99% čisti plin. Preostale komponente so navedene v tehničnih podatkih plina. To nas pripelje do drugega pomembnega vidika kakovosti: ker se ogljikov dioksid pogosto uporablja tudi v aplikacijah za živila, preostale komponente ne smejo biti strupene ali vsebovati vonja. Ogljikov dioksid se za uporabo v hrani zato včasih imenuje »ZA ŽIVILA«, saj so proizvodni procesi in dobavne verige zasnovani tako, da se lahko kakovost ZA ŽIVILA

zagotovi do končnega uporabnika. V podjetju Messer imenujemo ogljikov dioksid za živila GOURMET C, pri čemer GOURMET predstavlja kakovosten živilski plin, C pa ogljikov dioksid.

APLIKACIJE OGLJIKOVEGA DIOKSIDA

Inertizacija: ogljikov dioksid ima prednost, da pri nižjih temperaturah ne reagira z drugimi plini. Zamenjava kisika z ogljikovim dioksidom v zraku zmanjšuje vnetljivost snovi, ki imajo vnetljive lastnosti. Če se vsebnost kisika zniža za nekaj odstotkov in se le-ta nadomesti z ogljikovim dioksidom, lahko preprečimo nevarnost požara. To je predvsem uporabno pri skladiščenju živil ter v večjem obsegu v metalurških in kemičnih procesih.

Varjenje in obdelava kovin: pri višjih temperaturah (glejte Boudoirjevo ravnovesje) CO2 tvori tudi CO (ogljikov monoksid), komponento, ki lahko reagira s kovinsko površino. To je uporabno predvsem pri predelavi kovin in proizvodnji. Ogljik (C) iz spojine CO preide na kovino in spremeni površinske lastnosti kovine. Zaradi teh lastnosti je njegova uporaba zelo razširjena pri varjenju in predelavi kovin (tudi v kemiji).

Gašenje: povečana količina CO2 v zraku povzroča hitrejše bitje srca. Zato se ogljikov dioksid pogosto uporablja kot gasilni plin, saj ljudem omogoča, da pri požaru iz zraka izvlečejo več kisika. Ali ste vedeli tudi, da ima CO2 podoben učinek na kožo kot botoks? (A le za krajši čas.)

Suhi led: pri atmosferskem tlaku ogljikov dioksid ni tekočina, ampak se takoj spremeni v trdno snov (suhi led). Ta lastnost se med drugim uporablja za pridobivanje zdravilnih učinkovin iz zelišč.

Kapaciteta zamrzovanja: ogljikov dioksid je shranjen pod tlakom v jeklenki in tako ohrani svoje tekoče stanje. Tekočina v plinski jeklenki se lahko uporablja bodisi kot plin ali tekočina. Ko ogljikov dioksid v tekoči obliki preide iz jeklenke na prosto, se takoj spremeni v suhi led. Ta hladilna kapaciteta se lahko uporablja za šok zamrzovanje živil, nadzorovano hlajenje kemičnih procesov in za proizvodnjo zdravil. Obstaja pa tudi veliko drugih aplikacij tega hladilnega sredstva, ki ne pustijo za seboj nobenih sledi. Razlog za to je izhlapevanje suhega ledu in njegovo prehajanje kot plin nazaj v zrak. Uporablja se za krčenje bakrovih in kovinskih cevi v sanitarnih cevovodih in celo za zamrzovanje vode v ceveh. Tako lahko ogrevalno napravo vzdržujemo brez odvajanja vode iz cevi.

LASTNOSTI OGLJIKOVEGA DIOKSIDA

Za več informacij o lastnostih in enostavno pretvarjanje med enotami uporabljajte Messerjevo aplikacijo iz trgovine Apple Store ali Android Play.

JEKLENKE CO2

Poznamo plinske jeklenke v različnih velikostih in z različnimi tlaki. Odvisno od vrste plina v jeklenki ima vrat jeklenke različne barve, ki so standardizirane v skladu z evropskim standardom EN 1089-3.

V primeru ogljikovega dioksida je siv. Pregled ostalih barv si oglejte tu.

Tlak v jeklenki ogljikovega dioksida se ustvari z naravnim ravnotežjem med tekočino v jeklenki in prostorom: tlak plina ohranja tekočino na dnu jeklenke in s tem se, ko odprete ventil na jeklenki, sprošča plin. Če izpustimo preveč plina, se bo tlak plina zmanjšal, ker tekočina ne more dovolj hitro izhlapeti. Zato so jeklenke CO2 včasih opremljene z grelcem (lahko pa ga dokupite). Kot vse jeklenke se tudi naše plinske jeklenke čistijo na notranji strani, posušijo in kemično obdelajo. Na ta način lahko zagotavljamo optimalno čistost ter se izognemo temu, da so naše stranke ali naši zaposleni izpostavljeni nekaterim tveganjem, če predhodni uporabnik s plinom ni pravilno ravnal. Jeklenke ogljikovega dioksida morajo ostati na notranji strani suhe, sicer lahko rjavijo. Jeklenke se zato testirajo vsakih 5 let, namesto predpisanega obdobja 10 let.

PRIDOBIVANJE SUHEGA LEDU IZ JEKLENK CO2

Če želite uporabljati tekočo obliko, je mogoče jeklenke dobaviti s »potopno cevjo«. Tekočina v tem primeru zaradi plina prehaja navzgor skozi potopno cev, ki je »potopljena« do dna steklenice. Tekoči CO2 se nato pretvori v suhi led. Naprava za izdelavo suhega ledu je s cevjo pritrjena na jeklenko. Pred uporabo obvezno preberite varnostna navodila! Obstajajo nevarnosti zaradi nizke temperature suhega ledu in tlaka, ki se sprošča.

APLIKACIJE S SUHIM LEDOM

Za več informacij o aplikacijah s suhim ledom in kje kupiti večje količine suhega ledu (namesto pridobivanja iz jeklenke s potopno cevjo) glejte ustrezno stran na tej spletni strani.

TEKOČI OGLJIKOV DIOKSID V POSODAH – TEKOČI OGLJIKOV DIOKSID V KRIOGENSKIH SKLADIŠČNIH POSODAH

Nudimo tudi ogljikov dioksid v tekoči obliki za velike potrošnike. Imamo široko paleto skladiščnih rezervoarjev z različnimi volumni in zmogljivostmi.

Obstojnost temperature tekočega ogljikovega dioksida ohranimo s skladiščenjem v kriogenskih posodah. Možen je nakup ali najem kriogenske posode (posoda dewar ali prenosna posoda s tekočim plinom (PLC), kriogenska posoda ali mini snopi). Zaradi izredno nizkih temperatur je treba strogo upoštevati varnostne predpise. Priporočljiva je uporaba kriogenskih zaščitnih rokavic ali drugih posebnih zaščitnih rokavic.

VARNOSTNI LIST IN TEHNIČNI PODATKI ZA OGLJIKOV DIOKSID

Za več informacij uporabite iskalec izdelkov na tej strani.

NAKUP CO2 V JEKLENKI

Ogljikov dioksid lahko kupite v distribucijskih centrih, ki se nahajajo na celotnem območju naše države. Večina kupcev naroči naše jeklenke na spletu ali po telefonu. Odvisno od distribucijskega centra lahko pridete jeklenke iskat sami ali pa jih dostavimo na vaš naslov. Pokličite nas za več informacij o možnostih dostave.

Fizikalne lastnosti plinov - pasica

FIZIKALNE LASTNOSTI PLINOV

Želite raziskati lastnosti najpogostejših industrijskih plinov, kot je preračunavanje pogosto uporabljenih enot, iskanje bistvenih in osnovnih fizikalnih lastnosti plinov ali pa raziskovanje različnih plinov glede na določeno lastnost?

Objavi pripomočke

ContactFormSplosno

Pozanimajte se ...

Obrazec

WebFormSplosneInformacije

Prišlo je do napake pri obdelavi vaše registracije. Dvokliknite vnesene podatke.

Pošljite nam elektronsko sporočilo z vašim vprašanjem.

Soglašam s politiko varstva osebnih podatkov Messer Slovenija. Soglasje lahko kadarkoli prekličem.
Besedilo za prepoznavanje Osveži CAPTCHA