Dušik

Dušik

OSNOVA ŽIVLJENJA

Splošni podatki o dušiku

Simbol: N
Vrstno (atomsko) št.: 7
Masno število: 14
Relativno atomska masa: 14, 0067
Skupina: V.
Perioda: 2.

 

Dušik je kot bistvena sestavina aminokislin temeljni element vsega živega. Brez tega elementa s simbolom N ne bi bilo metabolizma, ne beljakovin in ne DNK-ja - ne v rastlinah, živalih ali ljudeh. Dušik predstavlja skoraj dva kilograma skupne teže 70-kilogramskega odraslega človeka.

Z več kot 78-odstotnim deležem je ta plin največji sestavni del zraka; njegov delež skupne mase ozračja in zunanje plasti zemeljske skorje je 0,03 odstotkov.

KEMIJSKE LASTNOSTI DUŠIKA

Plin brez vonja in okusa se zgosti v brezbarvno tekočino. Dušik je izredno inerten; je komaj topljiv v vodi in nevnetljiv. Je najbolj elektronegativen element za fluorom in kisikom. Metoda proizvodnje: Ločevanje zraka

PODROČJA UPORABE

Zaščitni plin pri varjenju in prevozu vnetljivih snovi; potisni plin; plin za polnjenje letalskih pnevmatik; za recikliranje hladilnikov; pomožna snov za proizvodnjo aktivnih snovi; hladno mletje plastike; proizvodnja sintetičnih gnojil; zamrzovanje tal na podzemnih gradbiščih; hlajenje betona; kriokirurgija, na primer »zamrzovanje« bradavic; zaščitni plin pri izdelavi mikroelektronike.

99 odstotkov zemeljske zaloge dušika najdemo v zraku. Večina rastlin potrebuje nespremenljive dušikove spojine, ki se nahajajo v zemlji. Zato se več kot 80 odstotkov proizvedenega dušika po vsem svetu – približno 40 milijonov ton na leto – uporablja za izdelavo sintetičnih gnojil.

Čisti dušik se lahko uporablja za veliko namenov, med drugim tudi za polnjenje letalskih pnevmatik, da kolesa ob vzletu in pristanku ne zagorijo od vročine. Pomemben je tudi kot plin za pakiranje ali potisni plin – npr. za stepeno smetano ali v sistemih za točenje pijač, ki zahtevajo še posebno visok tlak.

Tekoči dušik se uporablja kot hladilno sredstvo v kriogeni tehniki, npr. za shranjevanje hrane ali za hitro zamrzovanje. Druga področja uporabe tekočega dušika so hlajenje cementa pri proizvodnji betona, zamrzovanje tal pri gradnji in uporaba v kriokirurgiji. Najbolj znan primer zadnje je zamrzovanje bradavic.

ZGODOVINA DUŠIKA

Nemška beseda za dušik – Stickstoff – si deli etimološke korenine z nemško besedo za zadušitev in temelji na sposobnosti dušika, da zaduši tako plamen kot tudi življenje. Znanstveno ime »nitrogenium« izhaja iz grške besede za soliter (»nitros«), iz katerega so ga pridelovali pred iznajdbo ločevanja zraka.

Fizikalne lastnosti plinov - pasica

FIZIKALNE LASTNOSTI PLINOV

Želite raziskati lastnosti najpogostejših industrijskih plinov, kot je preračunavanje pogosto uporabljenih enot, iskanje bistvenih in osnovnih fizikalnih lastnosti plinov ali pa raziskovanje različnih plinov glede na določeno lastnost?

Objavi pripomočke

ContactFormSplosno

Pozanimajte se ...

Obrazec

WebFormSplosneInformacije

Prišlo je do napake pri obdelavi vaše registracije. Dvokliknite vnesene podatke.

Pošljite nam elektronsko sporočilo z vašim vprašanjem.

Soglašam s politiko varstva osebnih podatkov Messer Slovenija. Soglasje lahko kadarkoli prekličem.
Besedilo za prepoznavanje Osveži CAPTCHA