Projekt Gas4FreshFood - article

Partnerji: PERUTNINA PTUJ,  d.d. (Prijavitelj; B. Tepuš); Messer Slovenija d.o.o. (Partner; A. Mekiš)

Opis: operacije:

Namen RRI projekta Gas4FreshFood je v MAP pakiranje implementiranje multikomponentnih mešanic plinov v različnih razmerjih plinov N2, CO2, O2, Ar. Preliminarne študije kažejo, da tro- in več- komponentne mešanice plinov zelo učinkovito preprečujejo rast tipičnih mikroorganizmov, ki so pokazatelji staranja piščančjega mesa (Brochothrix thermosphacta, Pseudomonas spp., Enterobacteriaceae in Lactobacilli spp.).

Cilj RRI projekta Gas4FreshFood sta dva nova izdelka in sicer prijavitelj projekta PP pričakuje inteligentno embalažo pakiranega piščančjega mesa, ki vsebuje senzor za spremljanje svežine mesa v plinski atmosferi, ki bo učinkovito zavirala rast mikroorganizmov in podaljšala rok uporabnosti izdelka. Partner projekta Messer pa bo v okviru projekta razvil izdelek, ki temelji na multikomponentnih mešanicah plinov, za podaljševanje obstojnosti in svežine perutninskega mesa.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.« (www.eu-skladi.si)

Trajanje: 6.12.2018 - 5.12.2020