Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da lahko vsebino spletne strani prilagodimo potrebam uporabnikov, omogočimo povezavo z družabnimi omrežji in analiziramo promet na strani. Če nadaljujete z uporabo spletne strani, soglašate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite našo politiko varstva podatkov.
Web Content Display

Proizvodnja plinov

Kako deluje ločevanje zraka?

Kaj je zrak in kaj je ločevanje zraka?

Zrak je mešanica plinov, ki jo sestavljajo predvsem dušik (78 %), kisik (21 %) in inertni plin argon (0,9 %). Preostalih 0,1 % sestavljajo večinoma ogljikov dioksid in inertni plini neon, helij, kripton ter ksenon. Zrak lahko na njegove sestavne dele ločimo z destilacijo v posebnih enotah. Tako imenovane naprave za frakcioniranje zraka uporabljajo toplotni postopek, znan kot kriogenska rektifikacija, ki ločuje posamezne sestavne dele drug od drugega, da nastanejo dušik, kisik in argon z visoko čistostjo v tekoči in plinasti obliki.

 

  1. Stiskanje zraka - zunanji zrak kompresor posesa, filtrira in stisne na približno 6 barov.
  2. Pred-hlajenje zraka - za ločevanje zraka na njegove osnovne komponente je treba zrak najprej utekočiniti pri zelo nizki temperaturi. V prvem koraku stisnjen zrak pred-hladi ohlajena voda.
  3. Čiščenje zraka - umazanija, kot sta vodna para in ogljikov dioksid, se iz zraka odstranita s pomočjo t. i. molekularnega sita.
  4. Hlajenje zraka - ker se plini, ki sestavljajo zrak, utekočinijo samo pri zelo nizkih temperaturah, se očiščen zrak v glavnem toplotnem izmenjevalniku ohladi na približno -175 °C. Hlajenje je posledica interne izmenjave toplote, kjer pretok hladnih plinov, ki nastanejo med postopkom, ohladi stisnjen zrak. Hitro znižanje pritiska nato povzroči, da se stisnjen zrak še naprej ohlaja, pri čemer se opravi delno utekočinjenje. Zdaj je zrak pripravljen na ločevalnik, kjer poteka dejansko ločevanje.
  5. Ločevanje zraka - ločevanje zraka na čisti kisik in čisti dušik poteka v dveh stebrih, v stebru s srednjim pritiskom in stebru z nizkim pritiskom. Razlika v vrelišču sestavin se izkorišča za proces ločevanja. Kisik se utekočini pri -183 °C, dušik pa pri -196 °C. Konstantno izhlapevanje in kondenzacija, ki ju povzroča intenzivna izmenjava snovi in toplote med naraščajočo paro in padajočo tekočino, proizvajata čisti dušik na vrhu nizkotlačnega stebra in čisti kisika na dnu. Argon se loči v posebnih stebrih in vključuje nekaj dodatnih procesnih korakov.
  6. Odvajanje in skladiščenje - kisik in dušik v plinastem stanju tečeta v cevovod za transport uporabnikom, npr. železarnam. Kisik, dušik in argon v tekočem stanju se skladiščijo v rezervoarjih in jih kupcem dostavljamo s cisternami.