Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da lahko vsebino spletne strani prilagodimo potrebam uporabnikov, omogočimo povezavo z družabnimi omrežji in analiziramo promet na strani. Če nadaljujete z uporabo spletne strani, soglašate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite našo politiko varstva podatkov.
Web Content Display

Ogljikov dioksid

Ogljikov dioksid

 

Splošni podatki o ogljikovem dioksidu

Simbol : CO2
Vrstno (atomsko) št.: 6
Relativno atomska masa: 44.010

Ogljikov dioksid (CO2) je brezbarven, negorljiv plin brez vonja in okusa. V povezavi z vodo tvori ogljikovo kislino (H2CO3). Zato se v nemščini pogost izraz ogljikova kislina kot sinonim za CO2 ne uporablja popolnoma pravilno.

Zaradi posebnih lastnosti ogljikovega dioksida, kot sta na primer njegova nereaktivnost in visoka topnost v vodi, je CO2 idealna pomoč na številnih področjih našega vsakdanjega življenja in ekološke tehnologije. V živilski tehnologiji daje CO2 mnogim pijačam penečo se svežino. Zaželen je tudi pri pripravi pitne vode in nevtralizaciji odpadnih voda. V močno ohlajeni in trdni obliki (suhi led) se uporablja kot hladilo do temperature –79 °C.

Ogljikov dioksid se deloma pridobiva iz naravnih virov in deloma iz industrijskih odpadnih plinov. V količinah, ki so zanimive za gospodarstvo, nastaja ogljikov dioksid tudi pri proizvodnji vodika v rafinerijah, pri proizvodnji sintetičnega plina in pri proizvodnji etilenoksida.

Naravni viri ogljikovega dioksida so zlasti vulkanskega izvora. Ogljikov dioksid se tam pojavlja delno sam na površini oziroma, kjer so poznana nahajališča, naredijo tudi vrtine.