Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da lahko vsebino spletne strani prilagodimo potrebam uporabnikov, omogočimo povezavo z družabnimi omrežji in analiziramo promet na strani. Če nadaljujete z uporabo spletne strani, soglašate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite našo politiko varstva podatkov.
Web Content Display

Argon

Argon

Zaščitni plin

Splošni podatki o argonu

Simbol: Ar
Vrstno (atomsko) št.: 18
Masno št.: 40
Relativno atomska masa[1]: 39,948
Skupina: VII.[2]
Perioda: 3.

 

Skupina žlahtnih plinov obsega helij, neon, argon, kripton in ksenon ter radioaktivni radon in ununkvadij (zadnjega lahko ustvarimo samo sintetično). Ti plini se imenujejo »žlahtni«, ker – podobno kot žlahtne kovine zlato, srebro, platina itd. – pod običajnimi pogoji tvorijo le malo kemijskih vezi. Zato žlahtne kovine dolgo časa ostanejo sijoče in ohranijo svoj »žlahten videz«. Tudi žlahtni plini so na podoben način »inertni«. Najpogostejši žlahtni plin na Zemlji je argon (Ar). Zrak, ki nas obdaja, vsebuje le en odstotek argona.

Kemijske lastnosti argona

Argon je enoatomen plin. Argon je pri normalnih pogojih plin brez barve, vonja in okusa. Argon je nekovina. V vodi je omejeno topen. Je težji od zraka.

Področja uporabe

Plin argon se uporablja predvsem pri varjenju aluminijevih zlitin ali posebnih vrst jekla. V teh primerih se uporablja kot zaščitni plin, pogosto v mešanici z drugimi plini. Argon ščiti območje varjenja, s čimer se izboljšata kakovost in trajnost zvarov.