Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da lahko vsebino spletne strani prilagodimo potrebam uporabnikov, omogočimo povezavo z družabnimi omrežji in analiziramo promet na strani. Če nadaljujete z uporabo spletne strani, soglašate z uporabo piškotkov. Za več informacij preberite našo politiko varstva podatkov.
Asset Publisher

Otvoritev prve kisikarne v Sloveniji

Veseli me, da je naše podjetje ena od gonilnih sil industrijskega razvoja Slovenije. Prav tako sem zadovoljen, da bo naša kisikarna središčna os, okoli katere bodo zbrani vsi, ki ta plin potrebujejo za svoje delo, proizvodnjo in življenje. Z današnjim uradnim odprtjem kisikarne smo v družbi Messer uspešno zaključili svojo največjo investicijo,« je ob uradnem odprtju Messerjeve prve kisikarne v Sloveniji ponosno dejal glavni direktor skupine Messer Stefan Messer. Skupina Messer, ki jo vodi, praznuje 120 let obstoja, medtem ko je podjetje Messer v Sloveniji prisotno že 25 let.

Kisikarna je izjemno pomembna za slovensko gospodarstvo in ob tako velikem povpraševanju po kisiku in drugih tehničnih plinih je zadovoljstvo nad uspešnim zaključkom projekta izrazil tudi generalni direktor Messer Slovenija Valentin Ilievski. »Ponosen sem, da stojim tu pred našo novo in sodobno kisikarno. Prvo Messerjevo v Sloveniji. V današnjem času zgraditi tako velik in sodoben kompleks predstavlja veliko več kot samo investicijo, ki bo prinesla dobre rezultate,« je dejal. Gradnja obrata, ki se razprostira na 9.500 m2 zemljišča, je stala približno 20 milijonov evrov. V kisikarni bodo proizvajali različne tehnične pline, ki se uporabljajo praktično povsod, v medicini, farmaciji, varilni tehniki, živilski tehnologiji, ekologiji ter tudi v industriji jekla in stekla. »Z novimi proizvodnimi zmožnostmi bomo tudi mi še boljši poslovni partner za podjetja, s katerimi sodelujemo, in za vse kupce tehničnih in specialnih plinov, ki jih je v Sloveniji več kot 3500,« je še dodal.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v svojem nagovoru pozdravil razvojno naravnanost podjetja Messer Slovenija in skupine Messer, ki je z novim obratom v Slovenijo prinesla tudi približno 20 novih delovnih mest: »Hvaležen in ponosen sem, da boste dvajsetim novim delavcem dali delo.« Minister je dodal: »Vsak, ki želi investirati v Sloveniji, domač in tuj investitor, mora imeti tudi spodbudno in prijazno poslovno okolje. Tega se zavedamo, na vašem primeru smo se marsičesa naučili in verjamem, da smo že v nadaljevanju naredili kar nekaj korakov naprej na tem področju.« Dolgoletna tradicija podjetja in skupine Messer po ministrovih besedah kaže, da v Messerju vedo, kaj je treba delati, da znajo poslovati in da so vedno v koraku s časom.

Podpredsednik skupine Messer za jugovzhodno Evropo in izvršni direktor Messer Tehnogas Ernst Bode je izpostavil pomen dobrega sodelovanja s poslovnimi partnerji in znotraj skupine Messer, ki je bilo ključno za uspešen zaključek projekta. Izrazil je še hvaležnost in spoštovanje do zaposlenih v logistiki na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji ter njihovim managerjem za njihov neverjeten dosežek: »Tri zaporedna leta so namreč vsak teden v Slovenijo pripeljali 100 tovornjakov kisika in dušika. Medtem ko so se drugi pritoževali, so oni dosegali rezultate.«

Svečano odprtje kisikarne so s svojim nastopom popestrili Omar Naber & band, rapar Rok Terkaj – Trkaj in kitarist Matic Marentič.

Skupina Messer proizvaja in dobavlja kisik, dušik, argon, ogljikov dioksid, vodik, helij, varilne zaščitne pline, posebne pline, medicinske pline in različne mešanice. Ravno tako vsestranske, kot je spekter plinov, so tudi panoge, ki imajo korist od njih ter od strokovnega znanja in izkušenj sodelavcev podjetja Messer: predelava jekla in kovin, kemijska, živilska in farmacevtska industrija, avtomobilska industrija in elektronika, medicina, raziskave ter ekološka tehnologija. V skupini Messer je zaposlenih več kot 4 tisoč sodelavcev, do leta 2008 so v razvoj svoje dejavnosti vložili več kot 400 milijonov evrov, ima več kot 60 družb v 33 državah, razpolaga s 120 lastnimi lokacijami, porazdeljenimi po Evropi in Aziji, ima 76 polnilnic za tehnične pline, proizvaja tehnične pline v približno 25 kisikarnah, in sodeluje z več kot 1.000 distribucijskimi centri.

 

Fotografije: Barbara Reya